20 juni 2007

Made in SWE

Sol eller regn i midsommar?

På alla tidningsomslag idag eller imorgon.

Själv ska jag trampa klassisk mark på midsommar, Dalarna. Där kan man räkna med midsommarstångsresning i den lokala folkparken.. Så vackert att man får tårar i ögonen., förmodligen.




Swedish Midsommarstång + dalkulla*

Förra året cyklade vi dit på kvällen, jag och lillebror (folkparken) Det var otroligt mycket folk och man undrade var alla kom ifrån eftersom den ligger i en liten byhåla. Finns inte en stor stad i närheten. Borlänge närmast, 40 minuter med bil. Oklart. Men det var trevligt, utbölingarna bjöds på öl vilket resulterade i att jag kom hem utan cykel. Det var en bit att gå.. Lillebror kom 3 timmar senare..
*Kulla är en populär benämning på en kvinna eller flicka från Dalarna. Den manliga motsvarigheten till benämningen är mas. Ordet kulla kan härledas från kula ett slags sång som tidigare var vanligt bland kvinnorna i Dalarna. När kvinnorna var ensamma med djuren vid fäbodvallarna, sjöng (kulade) de dels för att kommunicera med de andra kvinnorna vid närliggande fäbodar och dels för att hålla rovdjur borta. Ordet dalkulla är en tautologi eftersom kullor finns bara i Dalarna.

Inga kommentarer: